Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΠΡΟΡΑΦΑΗΛΙΤΙΣΜΟΣ


επιμέλεια Ελπινίκη Πρίφτη, Β1

Οι προραφαηλίτες, γνωστοί και ως η «αδελφότητα των Προραφαηλιτών», ήταν μία ομάδα κυρίως Άγγλων ζωγράφων που ιδρύθηκε το 1848 με αίτημα την ανανέωση της ζωγραφικής μέσω της μίμησης Ιταλών ζωγράφων, προγενέστερων του Ραφαήλ.

Η κίνησή τους γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις από το κατεστημένο της εποχής. Η γενικευμένη επαναστατική ατμόσφαιρα, που προκλήθηκε από τις ευρωπαϊκές εξεγέρσεις μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα, επηρέασε πολλούς τομείς της τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1848 η Αδελφότητα των Προραφαηλιτών, τα μέλη της οποίας, με προσήλωση στην ειλικρίνεια, εξεγείρονταν κατά της στείρας ακαδημαϊκότητας και στοχάζονταν γύρω από τις αιτίες που έφεραν την τέχνη σε μία τόσο επικίνδυνη αποτελμάτωση. Απώτερος σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν μία τέχνη «μοντέρνα, δημοκρατική, με εθνικό χαρακτήρα και παιδευτικό ρόλο στην κοινωνία»· μία τέχνη με κάποιο μήνυμα.

Οι Προραφαηλίτες παραμένουν έως και σήμερα άγνωστοι στους πολλούς. Κι αυτό είναι φυσικό αφού ανασύρθηκαν από την αφάνεια μόλις μετά τον τελευταίο πόλεμο.

Η τέχνη τους συνδύαζε νατουραλιστική αληθοφάνεια και τάση για ηθική

διαπαιδαγώγηση και τεχνοτροπικά βασιζόταν στη ζωγραφική της πρώιμης Αναγέννησης

Έρωτας ανάμεσα στα ερείπια 1894- Edward Burne-Jones

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki

http://www.artmag.gr/art-history/art-history/item/2598-pre-raphaelite

https://www.willowisps.gr/main/-/28/8/2019


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου