Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Η κομποστοποίηση στη ζωή μας

 Ευαγγελία Καραγιάννη 



     Υπάρχουν διάφορες μορφές ανακύκλωσης, μπορούμε να ανακυκλώσουμε ρούχα, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο. Μία ακόμα, όμως, μορφή ανακύκλωσης, την οποία δεν αναφέρουν συχνά είναι η ανακύκλωση οργανικής ύλης, δηλαδή η κομποστοποίηση. 

   Γενικά, κομποστοποίηση ονομάζεται η βιολογική διαδικασία κατά την οποία μετατρέπεται η οργανική ύλη σε κομπόστ. Το κομπόστ, είναι μια άοσμη, σκούρα και πλούσια ουσία, την οποία χρησιμοποιούμε στην θέση του λιπάσματος στα φυτά. 

   Αναλυτικότερα, η κομποστοποίηση αποτελεί μία αερόβια διαδικασία με αποτέλεσμα την αποικοδόμηση και σταθεροποίηση οργανικής ύλης. η οποία  επιτυγχάνεται με μικρόβια (βακτήρια, μύκητες), σε συνεργασία με μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διαδικασία αυτή παράγεται νερό, διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα με τελικό προϊόν το κομπόστ. 

Ωστόσο, το ερώτημα που δημιουργείται συχνά είναι, μπορώ να κομποστοποιήσω τα πάντα;   Η ύλη που μπορούμε να κομποστοποίησουμε θεωρητικά, αποτελείται από οτιδήποτε υπήρξε κάποτε ζωντανό, όμως  υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για πρακτικούς λόγους. Επομένως τα υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα καφέ (Περιέχουν μεγάλη ποσότητα άνθρακα C) και τα πράσινα (Περιέχουν μεγάλη ποσότητα άζωτο N) και είναι τα εξής: 

ΚΑΦΕ: χαρτί κουζίνας, φλούδες κορμών, άχυρα, πριονίδια, ξεραμένη χλόη, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, στάχτες 

ΠΡΑΣΙΝΑ: γκαζόν, κλαδέματα, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, οικιακά φυτά, φύλλα, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, υπολείμματα από αφέψημα, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά φυτοφάγων, ξεπλυμένα φύκια. 

    Η κομποστοποίηση είναι μία εύκολη και ωφέλιμη διαδικασία, την οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και στο σπίτι μας, αρκεί να διαθέτουμε κάδο κομποστοποίησης είτε να τον κατασκευάσουμε. Για να κατασκευάσουμε έναν τέτοιο κάδο, παίρνουμε έναν απλό και δημιουργούμε τρύπες στα πλαϊνά και στον πάτο, ώστε να αερίζεται το μείγμα. Αυτό τον κάδο θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε σε σκιερό μέρος. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουμε τα απορρίμματα, πριν ξεκινήσουμε όμως να προσθέτουμε υλικά στον κομποστοποιητή θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι το περιεχόμενο του μείγματος θα πρέπει να έχει αναλογία καφέ και πράσινων προϊόντων 1 προς 3. Επίσης, το μείγμα θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με φρέσκο χώμα προκειμένου να αποκτήσει τους απαραίτητους μικροοργανισμούς, άρα θα χρειαστεί να το προσθέσουμε. Τέλος, το μείγμα πρέπει να το ανακατεύουμε συχνά, προκειμένου να μπαίνει μέσα του περισσότερο οξυγόνο. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως, 4 με 6 μήνες. 

 Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε τα οφέλη της κομποστοποίησης, διότι πέρα από την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τα φυτά, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, μειώνονται τα οικιακά απορρίμματα κατά 35%, μειώνεται η χρήση των χημικών λιπασμάτων αφού αντικαθίστανται απο το κομπόστ και τέλος εξοικονομεί ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή αυτών των χημικών λιπασμάτων. 

ΠΗΓΕΣ:

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7

https://www.bestprice.gr/blog/163/kompostopoiisi-sto-spiti

http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=category&id=64&Itemid=537&lang=en


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου