Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο χορός ως τέχνη

 γράφει ο Λάμπρος Καρακώστας, Β Λυκείου




Η «τέχνη» είναι μια λέξη, η οποία έχει διαφορετική έννοια και αξία για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Κατά την προσωπική μου άποψη «τέχνη» χαρακτηρίζεται κάθε τι στο οποίο βασίζεται μια φιλοσοφία με την οποία ο καλλιτέχνης  σκοπεύει στην εξωτερίκευση συναισθημάτων και προσωπικών πεποιθήσεων (συνήθως μέσω μιας κουλτούρας).

Ο χορός ανήκει στον κλάδο των καλών τεχνών, ο οποίος αποσκοπεί στην αισθητική απόλαυση και υπηρετεί το «ωραίο». Αποτελεί την γηραιότερη τέχνη καθώς αποτέλεσε το πρώτο μέσο έκφρασης του ανθρώπου. Όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν είχε αξιοποιήσει τον λόγο, ως μέσο έκφρασης άρχιζε να εκφράζει τα συναισθήματα του με κινήσεις, η οποίες παρότι αρχικά υπήρξαν άμορφες, μέσω της επανάληψης τους απόκτησαν την δική τους φόρμα και με την βοήθεια ήχων αποτέλεσαν το κύριο εκφραστικό μέσο του ανθρώπου, τον χορό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως « η τέχνη των τεχνών».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σπουδαίου Αργεντινού συγγραφέα  Χόρχε Λούις Μπόρχες « Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους». Έτσι και στον χορό, σκοπός του χορευτή είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου κινήσεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους. Ο χορός αναπαριστά την πιο απαιτητική μορφή τέχνης καθώς, απαιτεί εκτός από την εμφανή πολύωρη και εξουθενωτική καθημερινή σωματική άσκηση, ένα ισχυρό μυαλό, ικανό να αποσαφηνίσει και να ανταπεξέλθει στην καθημερινή ζωή του χορευτή και προπάντων πειθαρχεία και πάθος. 

Ο χορός δεν αποτελεί απλώς έναν ευχάριστο τρόπο να περάσει κανείς την ώρα του, αλλά μια σοβαρή τέχνη, η οποία με το πέρασμα του χρόνου τείνει να φθείρεται και να απομακρύνεται σκόπιμα από την κοινωνία.

 

Αποφθέγματα για τον χορό:

1.     Θα πίστευα μόνο σ’ έναν Θεό που θα ήξερε να χορεύει. -Φρήντριχ Νίτσε

2.     Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση. – Σιμωνίδης ο Κείος

3.     Δεν καταλαβαίνω τίποτα από μπαλέτο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι στα διαλείμματα οι μπαλαρίνες βρωμάνε σαν άλογα. –Άντων Τσέχωφ

4.     Χορός είναι η κάθετη έκφραση οριζόντιων επιθυμιών. –Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

5.     Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξαιτίας της τεχνικής τους. Είναι μεγάλοι εξαιτίας του πάθους τους. –Μάρθα Γκράχαμ

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου