Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

FAST FASHION ένας καρκίνος από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση

 

γράφει ο Βλαδίμηρος Νικόπουλος 




Το Fast Fashion ή στα ελληνικά «γρήγορη μόδα», είναι όρος που έχει προέλθει από τον συνδυασμό των λέξεων “Fashion” και “Fast Food”, του γρήγορου, δηλαδή, φτηνού, ανθυγιεινού φαγητού. Κάπως ανάλογα λειτουργεί η γρήγορη μόδα που παράγεται γρήγορα με χαμηλό κόστος παραγωγής.  Εάν κάποιος το δει με μια εξωτερική μάτια η γρήγορη μόδα ακούγεται φανταστική, ένα 'θαύμα' της ανθρωπότητας

Το πρόβλημα αρχίζει να αποκαλύπτεται όταν κάποιος κάνει λίγη παραπάνω έρευνα στο πως γίνεται να παράγονται τόσο γρήγορα ρούχα σε χαμηλή τιμή. Η παραγωγή των ρούχων  ανακαλύπτει κανείς πως γίνονται σε χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό, όπως είναι το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ, η Ινδία κ.ά. Στα εργοστάσια τους εργάζονται ως επί το πλείστον γυναίκες, αλλά και παιδιά, κάτω από χείριστες και μη ασφαλείς συνθήκες, λαμβάνοντας εξευτελιστικά χαμηλές πληρωμές .  Πέρα όμως από το ηθικό πρόβλημα που δημιουργούν αυτές οι εταιρίες, υπάρχει και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η βιομηχανία μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα στον πλανήτη, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Η χρήση φτηνών και τοξικών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται συνεχώς από τέτοια καταστήματα τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με το WWF, χρειάζονται 2.700 λίτρα νερό για να φτιαχτεί ένα βαμβακερό T-shirt, τα οποία είναι αρκετά για να ζήσει κάποιος 900 μέρες. Άμα κάνουμε τους υπολογισμούς,  τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Το μέσο ένδυμα φοριέται επτά φορές πριν πεταχτεί. Το θέμα είναι ότι η γρήγορη μόδα κάνει τόσο μεγάλη σπατάλη που παράγει περισσότερο CO2 από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί.

Τι πρεπει να κάνουμε όμως εμείς; Αρχικά θα πρέπει να σταματήσουμε να ψωνίζουμε από καταστήματα που προωθούν το Fast Fashion και ενισχύουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Tο δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από καταστήματα που είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση. Αν δεν είστε σίγουροι, απλά ρωτήστε που κατασκευάζονται τα ρούχα. 

Πρέπει να κάνουμε πιο στοχευμενα τις αγορές μας ξέροντας απο πριν τι έχουμε σκοπό να αγοράσουμε. 

Μπορούμε επίσης να κοιτάμε στα ντουλάπια τον γονιών μας τα οποία είναι γεμάτα ρούχα που δεν έχουν φορεθεί εδώ και χρόνια και είναι πραγματικά εκπληκτικό τι μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εκεί μέσα.Εάν κάτι  δεν είναι το νούμερο σου υπάρχει η δυνατότητα της μεταποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου