Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Η αποδυνάμωση της πραγματικής φιλίας

γράφει ο Βασίλης Μεταξάς, Β Λυκείου



Εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, αγάπη, σεβασμός, κατανόηση... Ο 20ος αιώνας αποχώρησε αποφασισμένος να πάρει μαζί του μεγάλο μέρος των αξιών αυτών, θέτοντας έτσι τις πραγματικές φιλίες είδος προς εξαφάνιση. Οι λόγοι ποικίλουν! Τα πνεύματα έχουν αλλάξει απότομα, κατάσταση η οποία οφείλεται στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, με κυριότερες αυτές της τεχνολογίας. Πως είναι δυνατόν όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας να συμβάλλει στην αποδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων; Πώς μπορεί κάτι τόσο καλό να στρέφεται εις βάρος μας σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της ζωής μας; Όλα έχουν μια δυνατή σχέση μεταξύ τους, για όλα υπάρχει μια δυνατή εξηγήση! Οι άνθρωποι διψούν για δημιουργία! Ερευνούν, ανακαλύπτουν και κατασκευάζουν καινούρια πράγματα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, κάτι το οποίο σίγουρα είναι προς όφελος μας, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και συμφορά. Πολλές πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας (π.χ. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά.) επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και το πνεύμα μας, γεμίζοντάς μας με καχυποψία, ανασφάλεια και διάφορα ακόμη αρνητικά συναισθήματα που ελέγχουν τη συμπεριφορά και τη δράση μας. Διστάζουμε να αναπτύξουμε σχέσεις με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν παλαιότερα... 

Και όλο αυτό γιατί; Διότι αμέτρητες σκέψεις περιβάλλουν τον εγκέφαλο μας, δίνοντάς του κίνητρα τα οποία αποτρέπουν τη θέληση και τη διάθεση μας να δημιουργήσουμε φιλίες. Όμως, εκτός από θύματα, είμαστε παράλληλα και «οι κακοί» σε όλην αυτή την ιστορία. Οι απίστευτες αλλαγές του τελευταίου αιώνα προσφέρουν ένα είδος δύναμης κι εξουσίας σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Οι απόψεις μας, η περιουσία μας, οι ενέργειες μας... Οτιδήποτε αφορά εμάς είναι πιο «ισχυρό» από ποτέ, πράγμα το οποίο μας καθιστά «επικίνδυνους». Επομένως, εμείς οι ίδιοι είμαστε οι άνθρωποι που αποφεύγουμε εξαιτίας του φόβου και της ανασφάλειας που, όπως προανέφερα, μας καταβάλλει. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από όλη αυτή την υπόθεση το συμφέρον. Η τεχνολογία μας δίνει προσβάση σε αμέτρητα αγαθά, υλικά και μη, τα οποία έχουν αρκετή αξία και δύναμη ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Εκτός αυτού, δεν είμαστε άξιοι να εκτιμήσουμε την μαγεία του κάθε πράγματος ξεχωριστά. Τα προηγούμενα χρόνια, οι παροχές ήταν περιορισμένες, επομένως οι άνθρωποι βασίζονταν στην αναζήτηση της αγάπης. Αυτό τους γέμιζε πραγματικά! 

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο σήμερα. Τους τελευταίους καιρούς, τα υποκατάστατα των φιλιών αυξάνονται όλο και περισσότερο, ακόμα κι όταν πρόκειται για άψυχα αντικείμενα που μας προσφέρουν μονάχα επιφανειακή ικανοποίηση. Η κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής: Ακόμα κι αν στην ζωή μας έχουμε ανθρώπους που επιλέγουμε να ονομάζουμε «φίλους», ή έστω πράγματι τους αισθανόμαστε έτσι, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί/-ές είναι κάθε άλλο παρά πραγματικοί φίλοι. Οι αξιόλογες περιπτώσεις αληθινής φιλίας σήμερα είναι σπάνιες. Έχουμε ακολουθήσει έναν δρόμο κακής διαχείρισης της τεχνολογίας, ο οποίος μας φθείρει και μας περιορίζει. Ακολούθως, συμβαίνουν όλα τα προαναφερόμενα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου