Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Κακοποίηση γυναικών: Ποιός ευθύνεται τελικά;

  Κακοποίηση των γυναικών. Μια έννοια διαχρονική, που καταστρέφει ζωές, αφαιρεί ζωές, στερεί δικαιώματα, απαραβίαστα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των πολιτισμών, διαμορφώθηκαν νοοτροπίες, αλλά δημιουργήθηκαν και αμέτρητα τεχνολογικά και βιομηχανικά επιτεύγματα. Μια υλική επανάσταση, καθόλου ανάλογη, δυστυχώς, της προοδευτικότητας και της ισοτιμίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών.
  
  Η βία είναι μια απαράδεκτη μορφή επιθετικότητας, μια απάνθρωπη αντίδραση. Οι γυναίκες, θύματα εκμετάλλευσης, θύματα δεισιδαιμονιών, στερεοτυπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων, έχουν υποστεί και υφίστανται κάθε μορφή αυτής της επιθετικότητας, στην ίδια τους την οικογένεια, στον επαγγελματικό χώρο, στην κάθε γωνιά του πλανήτη. Το αντίθετο φύλο, βρίσκεται σε μια θέση εξουσίας, διαθέτοντας μια άποψη που κρίνεται ως ισχυρότερη, μια διαχρονική υπόγεια ιδέα που αιωρείται για την αξία του, σε αντίθεση με την αξία του γυναικείου φύλου. 
  
  Όμως, ποιος ευθύνεται τελικά; Η κοινωνία, το άτομο ή και τα δύο; 
Οι ήδη διαμορφωμένες κοινωνικές νοοτροπίες, μεταβάλλονται με αργούς ρυθμούς. Τα άτομα εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον το οποίο, περισσότερο στο παρελθόν, αλλά και σε ένα βαθμό σήμερα, παρουσιάζει μια έλλειψη στην έννοια της ισότητας των δύο φύλων. Οι αγώνες των γυναικών είναι ατελείωτοι, διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν δικαιώματα όμως ακόμη και σήμερα, ο κόσμος δεν έχει απαλλαχθεί πλήρως από τις προκαταλήψεις, ενάντια στις γυναίκες. Κάθε άτομο, ως μεμονωμένη ύπαρξη, αναπτύσσεται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο έχει μεταδώσει ορισμένα πρότυπα και χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Το περιβάλλον αυτό, αντίστοιχα, επηρεάστηκε και εξελίχθηκε με βάση τα πρότυπα της προηγούμενης γενιάς. Επομένως, δεν ειναι σκόπιμο, να αποδώσουμε απόλυτη ευθύνη στο άτομο, αφού η κοινωνία, ως ένα σύνολο, διατήρησε τα πρότυπα αυτά. Παρ' όλα αυτά, αξίζει να αναγνωρίσουμε, ότι υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι, που δεν εντάχθηκαν στις δοσμένες προκαταλήψεις που προσπάθησε να αναπαράγει η κοινωνία στην οποία γεννήθηκαν. Ανεξαρτητοποιήθηκαν, διαφοροποιήθηκαν και ενέπνευσαν για μια αλλαγή της εκάστοτε δυσοίωνης κατάστασης. Συμπεραίνουμε, ότι η ατομική ευθύνη δεν είναι ανύπαρκτη, όμως το πρόβλημα πηγάζει από έναν συνδυασμό της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας με την σταδιακή διαμόρφωση των κοινωνιών.
  
  Οι γυναίκες δεν ευθύνονται, πότε δεν έφταιξαν, για την οποιαδήποτε μορφή βίας που υπέστησαν. Η κακοποίηση των γυναικών είναι καταδικαστέα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ας μην αφήνουμε τα περιστατικά να εξελίσσονται γύρω μας όταν γνωρίζουμε ότι είμαστε ικανοί να βελτιώσουμε μια κατάσταση βοηθώντας, ελευθερώνοντας μια ανθρώπινη ψυχή, γιατί η αξία που θα έχει η πράξη μας ειναι ανεκτίμητη!

Σπίγγου Ιωάννα Β' Λυκείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου