Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Γιατί να λέμε γυναικοκτονία και να μην λέμε απλώς, ανθρωποκτονία;


από την Γραμμένου Ευαγγελία, Β2



Ο όρος γυναικοκτονία είναι ένας όρος πολύ συγκεκριμένος. Δεν αναιρεί, ούτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων δίνει τον ορισμό ξεκάθαρα:

Γυναικοκτονiα είναι η δολοφονiα γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονiα γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονiα γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού , λοιπές μορφές δολοφονiας και περιπτώσεις γυναικοκτονiας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.


Ο όρος χρησιμοποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των πρόσφατων, αποτρόπαιων δολοφονιών γυναικών, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Ο ρόλος του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος, από την άλλη, συνεχίζει να διεκδικεί την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας στην πράξη και να αντιτίθεται σε αναχρονιστικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις , που προτάσσουν ακόμη και σήμερα την πατριαρχία έναντι της ισότητας των φύλων και των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών.


Στο μικροεπίπεδο ανάλυσης των όρων υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποπροσανατολιζόμαστε από την ουσία, που στην προκειμένη περίπτωση αφορά  εγκλήματα εις βάρος γυναικών, τα οποία εντείνουν τις έμφυλες ανισότητες. Όταν ορίζεις σωστά ένα πρόβλημα και το διαχωρίζεις από το γενικότερο πλαίσιο, βοηθάει να δεις το πρόβλημα πιο καθαρά  ώστε να μπορέσεις να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου