Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Μας έσωσε, τον σκοτώσαμε

 Ιωάννα Σπίγγου 



Ένας άνθρωπος χαρισματικός, ο Άγγλος μαθηματικός Άλαν Μάθισον Τούρινγκ, ασχολήθηκε με αμέτρητους κλάδους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος, και θεωρητικός βιολόγος, υπήρξε και ο θεμελιωτής της έννοιας των υπολογιστών. Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην θεωρία υπολογισμού αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη, εισάγοντας το τεστ Τούρινγκ, όπως έμεινε γνωστή μια μέθοδος πειραματικής επιβεβαίωσης ως προς τις δυνατότητες μιας μηχανής. Έζησε από το 1912 έως το 1954, έχοντας διανύσει μια πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας προσέφερε πολλά αγαθά στο κοινωνικό σύνολο και την επιστήμη, αλλά βασανίστηκε ψυχολογικά και συναισθηματικά, προς το τέλος της ζωής του..

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που τελικά η προσφορά του δεν αναγνωρίστηκε επίσημα και δημόσια κατά τη διάρκεια της ζωής του, εξαιτίας του απορρήτου του στόχου αυτού, αποκρυπτογράφησε γερμανικούς στρατιωτικούς κωδικούς με την ομάδα του και αποκωδικοποίησε την γερμανική κρυπτογραφική συσκευή "Enigma".


Όμως, ύστερα από μια σειρά επιτυχιών στο έργο του και τον σχεδιασμό ενός από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν εφικτό να προγραμματιστούν, καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, όταν διαδόθηκαν πληροφορίες για τις προτιμήσεις της προσωπικής του ζωής, σε μια εποχή που αυτό θεωρούνταν αδιανόητο.

Ήταν υποχρεωμένος να επιλέξει, μεταξύ της φυλάκισης ή μιας ορμονικής θεραπείας, που υποβάλλει τον οργανισμό σε οδυνηρές παρενέργειες. Επέλεξε τις εγχύσεις οιστρογόνων, η οποίες κράτησαν ένα χρόνο.

Στις 8 Ιουνίου του 1954, βρέθηκε νεκρός από την οικονόμο του, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση καθόρισε ότι  δηλητηριάστηκε από κυάνιο, ενώ διάφορες μετέπειτα θεωρίες διατυπώθηκαν για τον τρόπο της δηλητηρίασης αυτής. 


Ο άνθρωπος αυτός εργάστηκε σκληρά, προσφέροντας στην κοινωνία την ικανότητά του, θέτοντας βάσεις για τον σύγχρονο κόσμο στον οποίο εμείς γεννηθήκαμε. 

Η εποχή του, όμως, μαζί με τα στερεότυπα που τη συνόδευαν, δεν τον βοήθησε, ούτε τον ευνόησε.

Η τραγική αυτή νοοτροπία, της επιβολής ποινών για τις προσωπικές επιλογές ενός ανθρώπου και την ανθρώπινη φύση του, είναι μια ιδεολογία που κατέστρεψε ψυχές, σωματικά και ψυχικά, και στέρησε απαραβίαστα δικαιώματα. Ο ίδιος ο Τούρινγκ, όπως και όλοι οι άνθρωποι που κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλία, γνώριζαν ότι αν αποκαλυφθούν θα υποστούν αυτές τις απάνθρωπες συνέπειες, για κάτι το οποίο είναι απόλυτα, δίχως καμία εξαίρεση, φυσιολογικό. Κρύβονταν για καιρό, καταπίεζαν τα συναισθήματά τους και πολλοι από αυτούς κατέληξαν να καταδικάζονται ή να υποφέρουν από της παρενέργειες μιας επίπονης, άσκοπης στην πραγματικότητα, διαδικασίας. Όμως, είναι ευχάριστο που οι κοινωνίες, με το πέρασμα του χρόνου, αποκτούν την ανθρώπινη συνείδηση που είναι απαραίτητη, ώστε να είναι αποδεκτή η κάθε ατομική επιλογή, και να μην καταπατούνται και καταστρέφονται ζωές και δικαιώματα..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου