Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Αποπολιτικοποίηση: Μη γίνεις ακόμα ένας.

Γράφει η Σκορδίλη Ελευθερία Β’ Λυκείου.
«Όσο και να θέλουν κάποιοι να αδιαφορήσουν για την πολιτική, η πολιτική δεν έχει καμία πρόθεση να αδιαφορήσει γι’ αυτούς» Φερνάντο Σαμπατερ. Συχνό φαινόμενο της εποχής μας είναι η έντονη αποπολιτικοποίηση των πολιτών. Είναι κάτι, που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, –όχι μόνο ως μέλος της κοινωνίας που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με άλλους πολίτες, μα κι απ’ τα αποτελέσματα των εκλογών των τελευταίων χρόνων. 
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις βουλευτικές εκλογές της τελευταίας δεκαετίας μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα. Πηγαίνοντας 11 χρόνια πίσω, στις εκλογές του 2012 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατοχύρωσε τη θέση της με ποσοστό 29,66% ενώ, το ποσοστό αποχής άγγιζε το 37,53%. Τρία χρόνια μετά. Εκλογές του 2015,η κυβέρνηση του ΣΎΡΙΖΑ επικυρώνεται με 35,46% και με αποχή 43,8%. Εφτά χρόνια μετά. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019 παρατηρείτε αύξηση συμμετοχής +1,75. Ωστόσο, η αποχή μένει σταθερή σε υψηλό ποσοστό, 42,22% και η κυβέρνηση επισφραγίζει την θέση της με ποσοστό39,85% .
Όλος αυτός ο πρόλογος όμως και η παρουσίαση στατιστικών γιατί; Μόνο για έναν λόγο. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως την αποπολιτικοποίηση που μαστίζει την εποχή μας, αν πρώτα, δεν προσεγγίσουμε το πρόβλημα με αριθμούς, για την όσο καλύτερη δυνατή κατανόηση του. Κάποιοι, υποστηρίζουν πως η αποχή απ’ την κάλπη είναι «πολιτική θέση». Αλλά είναι πραγματικά έτσι ή έχει απλά «καθιερωθεί», αυτή η λανθασμένη αντίληψη, μέσα απ’ την χρόνια αγανάκτηση των πολιτών απ’ την πολιτική εξουσία; Όνομάζουμε το πολίτευμα μας αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Με εκλογές επιλέγεται ο αντιπρόσωπος μας, η κυβέρνηση, που είναι «υπεύθυνη» για την διαχείριση των ζωών μας – γιατί περί αυτού πρόκειται. Όμως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εκπροσωπεί, ως γνωστόν απ’ την αρχαία Αθήνα ακόμα, την γνώμη της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. Πως μπορεί λοιπόν να εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία και αυτό που ΕΚΕΙΝΗ επιθυμεί, όταν δεν κάνει ξεκάθαρη την θέση της; Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σε οδηγεί στην αποχή των εκλογών – ακόμη κι αν αυτός είναι πως οι απόψεις σου δεν συμπίπτουν με κανένα υποψήφιο κόμμα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό – οφείλεις, πρώτα στον εαυτό σου, κι έπειτα, σε όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες σου, να δώσεις το παρόν κι ας σημαίνει αυτό πως θα ρίξεις λευκό ψηφοδέλτιο. Ναι, το να δώσεις το παρόν με το λευκό ψηφοδέλτιο σου ΕΙΝΑΙ πολιτική θέση! Η αποχή από την κάλπη ωστόσο είναι ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και κοινωνική παρακμή, στολισμένη με άλλα ονόματα και κορδέλες.
Η πολιτεία πρώτη, πριν απ’ οποιονδήποτε άλλο, θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να καταπολεμήσει την αποπολιτικοποίηση των πολιτών της. Αρχή και τέλος αυτού όμως είμαστε εμείς, ως άτομα. Εξάλλου, επιλέγεις για την δική σου προσωπική εκπροσώπηση. Μένοντας αμέτοχος, γίνεσαι έρμαιο όλων όσων παίρνουν την ζωή στα χέρια τους. Με το 42,22% από ποσοστό αποχής, να γίνετε ποσοστό λευκών ψήφων κάνεις μια δήλωση. Όντας όμως ποσοστό αποχής βλέπεις μια κοινωνία αδιάφορη, μπερδεμένη και απογοητευμένη – μια κοινωνία κρίσης, σε καιρούς που αυτοαποκαλούμε «σύγχρονους» και «ακμαίους». 
Στο βιβλίο του Η ηθική της ανάγκης, ο Φερνάντο Σαμπατέρ, αναφέρει μέσω άλλων για το δημοκρατικό πολίτευμα : «… Με την δημοκρατία μπορείς να κάνεις ότι θέλεις εκτός από το να επαναπαύεσαι. Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα για να μην μένεις ήσυχος, για να είσαι πάντα εναργής και άγρυπνος, έτοιμος να δράσεις… Δεν έχει άλλο πλεονέκτημα πέραν του ότι είναι καλύτερο από τα άλλα διαθέσιμα συστήματα.» Είμαι 17, κι όμως, μπορώ να διακρίνω και να κατανοήσω όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν στην αποχή κι έπειτα στην επικύρωση αυτής ως «Πολιτικής Θέσης», της αποπολιτικοποίησης. Αντιθέτως όμως με κάθε ενήλικα που επιμένει να παραδίδει τα ινία της ζωής του σε τρίτους, επιλέγω να μην το κάνω όταν έρθει η ώρα να πάρω αυτή την απόφαση. 

Πηγές: 
hLps://ekloges.ypes.gr/current/v/home/par^es/hLps://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Ekloges/Eklogika-apotelesmata-New/hLps://rosalux.gr/sites/default/jles/elec^onssept2015_gr.pdfhLps://www.news247.gr/ekloges/ekloges-2019-sto-42-08-i-apochi-to-deytero-megalytero-pososto-^s-metapoliteysis.7471371.htmlhLps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_%CE%A3%CE%B5%CF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου