Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Η εκπαίδευση εκπέμπει SOS

Η εκπαίδευση εκπέμπει SOS

 

          

 

 Η εκπαίδευση είναι από τα πιο σημαντικά αγαθά για τον άνθρωπο . Καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο η εκπαίδευση προσφέρεται στους ανθρώπους. Στη σημερινή εποχή που η εξειδίκευση έχει τον κυρίαρχο λόγο, τα κράτη οργανώνουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα ώστε οι μαθητές να μπορούν να αναπτύξουν ή να βγάλουν στην επιφάνεια τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους. Η χώρα μας έχει μείνει πίσω στην βιομηχανική εποχή στο θέμα της εκπαίδευσης. Στην βιομηχανική εποχή που πολλά από τα παιδιά δούλευαν στα εργοστάσια μετα το σχολείο , έκαναν τις ίδιες κινήσεις για ώρες μαζί με πολλούς συναδέλφους τους ακολουθώντας διαταγές από τους προϊσταμένους τους. Με τον ίδιο τρόπο και τα σχολεία με τον καθηγητή να δίνει πληροφορίες και οι μαθητές σαν δέκτες που μόνο ακούν, γράφουν παθητικά και απαγορεύεται να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους στην τάξη, όπως και σε ένα εργοστάσιο της εποχής εκείνης. Τότε όμως αυτού του είδους συστήματα ήταν αποτελεσματικά. Τι άλλαξε; Άλλαξε η κοινωνία, πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δουλεύουν στα εργοστάσια και ασχολούνται με κάτι δικό τους ή σε μία επιχείρηση που τους χρειάζεται ώστε όλοι μαζί να πάνε την επιχείρηση μπροστά. Όλα αυτά πρέπει να τα εφαρμόσουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να ξέρουν να εκφράσουν την άποψη τους.

         Για να πετύχουμε τον στόχο αυτό θα πρέπει οι μαθητές να κάνουν περισσότερες ομαδικές εργασίες παρά ατομικέ,  καθώς μπορεί στην αρχή να μην μπορούν να συνεργαστούν αλλά με κάθε ομαδική εργασία που θα κάνουν θα γίνονται καλύτεροι και πιο συνεργάσιμοι. Επίσης, ο τρόπος που διδάσκεται το μάθημα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Για παράδειγμα πρέπει να αυξηθεί η αλληλεπίδραση των μαθητών στο μάθημα με συντονιστή εννοείται τον καθηγητή που πριν δώσει κάποια απάντηση σε κάποιον μαθητή είναι να  ωφέλιμο να ρωτάει τους υπόλοιπους μαθητές για τη γνώμη τους πάνω στο θέμα.

         Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι πρέπει να μην αφήνουμε την κάθε κυβέρνηση να αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και η επόμενη θα κάνει το ίδιο. Με αποτέλεσμα ένας μαθητής που τα προηγούμενα χρόνια διδάσκονταν σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που μελετάει και αν αυτό γίνεται κάθε σχολική χρόνιά ο μαθητής κουράζεται από τη συνεχή αλλαγή και δεν ξέρει τι θα κάνει στο μέλλον. Καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει αλλά δεν αλλάζει ριζικά για το καλύτερο του μαθητή.

          Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός ενός κράτους καθώς είναι αυτός που θα σε εντάξει στην κοινωνία. Γιαυτό πρέπει να αλλάξουμε αυτόν τον μηχανισμό, όσο πιο σύντομα μπορούμε γιατί η χώρα μας μένει πίσω και στον σύχρονο κόσμο όποιος μένει πίσω χάνεται.      

  Σταυριανός Βαγγέλης Α' Λυκείου